Biržų mokykla-darželis „Vyturėlis“

„Augame ateities kūrėjais!“

Šiais metais sukanka 80 metų, kai prasidėjo masiniai gyventojų trėmimai į Sibirą ir kitas gūdžias Sovietų sąjungos teritorijas.

1941 metų birželio 14 dieną, 3 val. ryto, sovietų represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų. 1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.

Šiandien paminėjome šią liūdną sukaktį, dalyvaudami pilietinėje iniciatyvoje „Gyvybės medis”.

Direktorė Violeta Stancikienė priešmokyklinukams skaitė ištraukas iš S. Abromavičiaus knygos “Vaikystė Sibiro toliuose”. Vaikai sunkiai suvokia šiurpią istoriją, ji jiems atrodo kaip pasaka, negali patikėti tokiais žiaurumais, tokia realybe.

Vėliau vaikai su mokytojomis kūrė „Gyvybės medį” – šios sukakties simbolį. Į medį sudėjo savo žaisliukus, šiuo metu jiems brangiausią turtą. Gražų „Gyvybės medį” sukūrė ir ikimokyklinio ugdymo mokytoja Astra.