Biržų mokykla-darželis „Vyturėlis“

„Augame ateities kūrėjais!“

Atsilaisvinus patalpoms, Biržų mokykloje – darželyje ,,Vyturėlis atsirado galimybė įgyvendinti senai brandintą idėją – įrengti sensorinį kambarį.

Sensorinis kambarys – tai lyg naujas pasaulis, kuriame visi pojūčiai – rega, klausa, uoslė, jutimas – yra lavinami vienu metu. Visi įrenginiai, esantys kambaryje – šviečiantys burbulų vamzdžiai, ,,begalybės tunelis“, šviesos pluoštai, sensorinės plytelės, šviesos stalas, muzika ir kt. – kviečia tyrinėti, atitrūkti nuo įprastos aplinkos. ,,Begalybės tunelis“ padeda išmokti koncentruoti dėmesį, nusiraminti, šviečiantį lankstų šviesos pluoštą galima pinti ar kitaip žaisti, ant šviesos stalo galima piešti smėliu, dėlioti stikliukų, kriauklyčių kompozicijas ir t.t. Čia galima ir nieko neveikti, tiesiog atsigulti ant čiužinuko ir mėgautis garsais, kvapais ir vaizdais.

 Į sensorinį kambarį vaikai ateina su juos lydinčiomis mokytojomis arba specialistėmis. Sensorinė aplinka pasitarnauja savireguliacijai, kai vaikui yra suteikiama erdvė pačiam susitvarkyti su iššūkiais, nusiraminti ir atsipalaiduoti. Kambariu gali naudotis ne tik vaikai, bet ir įstaigos darbuotojai.

                      Dalis sensorinio kambario įrenginių yra įsigyta už projekto lėšas,  ,,Begalybės tunelį“ skyrė Nacionalinė švietimo agentūra, kiti įrenginiai įsigyti įstaigos lėšomis. Planuojama kambarį papildyti naujomis priemonėmis.

Moksliniai tyrimai rodo, kad sensorinės erdvės turi kompleksinį poveikį. Tikime, kad ši sensorinė aplinka padės gerinant vaikų atmintį, pažinimą, kalbą, savireguliaciją, sustiprins laimės jausmą.